Blogu

14 June 2017
Article 1

Cila Vjen e Para: Kardio apo Trajnimi i Forcës?

A e keni vënë re ndonjëherë se si shumica e njerëzve kalojnë kohën në treadmill, biçikletë eliptike ose stacionare para ngritjes së peshave? Ju përpiqeni të kryeni kardion të parën, me arsyetimin se kjo është mënyra  më e mirë për të u bërë gati për ngritjen e peshave.

Gabim i madh! Dëshironi qe te keni stërvitje më te mirë? Atëherë bëjeni atë anasjelltas.

Pse ngritja e peshave gjithmonë vjen e para

Pse duhet të filloni stërvitje tuaj nga ngritja e peshave? Thjeshte: trupi juaj ka  aq shumë energji në dispozicion në muskujt tuaj.

Trupi juaj mund të ruajë rreth 80 kalori glukozës në gjakun tuaj, ndërsa mëlçia juaj ruan 300 deri në 400 kalori . Kjo do të thotë që ju keni qasje te lehtë ne djegien e  380 deri në 480 kalori në  trupin tuaj.

Kur ju filloni stërvitjen tuaj - pa marrë parasysh nëse ju bëni kardio apo forcë apo pesha - trupi juaj fillon të djegë glukozën për të siguruar energji për muskujt tuaj. Ju përdorni muskujt tuaj, por mushkëritë tuaja nuk kanë filluar ende që të marrin oksigjen të mjaftueshm për të vazhduar me djegien e energjisë. Për 10 deri në 15 minutat e parë, ju keni djegur glukozë të pastër.

Tani, çfarë ndodh kur ju e harxhoni glukozën? Trupi juaj fillon të djegë dhjamin, por yndyra është shumë e vështirë për tu djegur. Trupi juaj merr më shumë kohë për të aktivizuar acidet yndyrore të cilat janë te ruajtura në qelizat e trupit tuaj, kështu që ju të merrni më pak energji se sa nëse ju do të do kishit djegur glukozë.

Si lidhet kjo me rendin e stërvitjes tuaj?

Le të themi se ju do të kaloni 30 deri në 45 minuta në treadmill dhe 20 deri në 30 minuta të tjera duke ngritur pesha. Nëse e keni kryer kardion  të parën, ju do të djegni të gjithë ose shumicën e glukozës që ka qarkulluar rreth gjakut dhe mëlçisë tuaj. Vrapimi aktivizon yndyrën në trupin tuaj, por merr më shumë  kohë për ta djegur energjinë. Kur ju përpiqeni te ngrisni pesha, ju humbni energjinë më shpejt.

Tani le ta kthejmë ne anën tjetër dhe te shohim se çfarë ndodh. Gjate 30 minutave të parë të trajnimit me intensitet te lartë dhe serioz, ju do të djegini rreth 500 kalori. Kjo do te thotë se do të shpenzoni më shumë se çfarë trupi juaj ka ruajtur, kështu që trupi juaj do të ketë nevojë për glukozë. Mirëpo, kur ju filloni të përdorni "treadmillin" apo biçikletën stacionare, trupi juaj tashmë do të ketë aktivizuar yndyrën për djegje, dhe kështu ju do të djegini vetëm yndyrë. Nëse ju bëni kardio 30 deri në 45 minuta pas peshëngritjes suaj, vetëm yndyra juaj do të shkrihet thjeshtë sepse nuk ka më glukoze të mbetur në trupin tuaj për të djegur.

Bonus: Kur ju ngrisni peshat, norma e zemrës tuaj është ngritur dhe ajo qëndron në këtë mënyrë për disa orë pasi keni përfunduar stërvitjen. Kardio mban normën tuaj të zemrës të ngritur për disa minuta pasi të keni përfunduar stërvitjen. Nëse ju ngrisni peshat para se të vraponi, ju do të keni mundësi qe norma e zemrës tuaj te jetë e ngritur me më pak përpjekje se më parë. Është shumë e thjeshtë.

Mos harroni të bëni nxemje : E vetmja herë që duhet të bëni kardio PARA trajnimit me pesha është kur ju bëni nxehjen. Është e rekomanduar që ju të shpenzoni të paktën 5 deri në 10 minuta vrapim ose çiklizëm vetëm për të ngritur rrahjen tuaj të zemrës dhe pompimin e gjakut. Kjo do të ju  ndihmojë për të ngrohur muskujt tuaj, dhe do tua bëjë më të lehtë që  ju të bëni shtrirje dhe të zhyteni drejtë në stërvitje tuaj.